Wil je je ook inzetten?

Als medewerker van ING

De klimaatcrisis escaleert, en het is aan ons, gewone mensen, om te proberen het tij te keren. Als medewerker van ING hebt u daarbij een bijzondere positie. Want van alle banken in Nederland steekt uw werkgever het meeste geld in de fossiele sector, jaarlijks zo’n 9 miljard euro. Het afbouwen van dit aandeel gaat bovendien veel te langzaam en is niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs (max. 1.5 graad opwarming om de aarde leefbaar te houden). Kortom: ondanks alle mooie woorden van ING over haar klimaatbeleid en verantwoordelijkheid, schaadt uw werkgever uw toekomst en die van uw eventuele kinderen en kleinkinderen.

Dit hoeft niet zo te blijven. U kunt namelijk als medewerker de noodzaak van een fossielvrij ING op de kaart zetten. Hebt u de moed vragen te stellen en uw stem te laten horen? Dan is nú het moment om in actie te komen.

Wat kunt u doen?

Misschien denkt u dat u de enige ING’er bent die zich zorgen maakt. Wij weten echter zeker dat dat niet zo is, want bij alle acties die we bij ING deden kregen we, behalve negatieve, ook altijd positieve reacties. Ons belangrijkste verzoek en advies is dan ook simpel: zoek elkaar op!

Een paar suggesties

  • U kunt uw zorgen bespreken met uw collega’s, tijdens de lunch, bij het koffieapparaat.
  • U kunt overleggen met collega’s die ook een fossielvrij ING willen wat u samen kunt ondernemen. Kunt u het onderwerp op de agenda zetten tijdens een teamoverleg, een managementvergadering, een heidag?
  • U kunt zich verdiepen in wat uw werkgever níet zegt over haar investeringen en financieringen. Want ING is net als de meeste bedrijven heel bedreven in het promoten van hoe goed ze bezig zijn met het klimaat, zonder het hele verhaal te vertellen. Wees hier kritisch op.
  • Hebt u gelijkgestemden gevonden, dan kunt u mogelijk een petitie opstellen om nog meer medewerkers te verenigen in hun oproep ING te laten stoppen met alle fossiele dienstverlening. Iets vergelijkbaars deden de ambtenaren van de Gemeente Amsterdam. Veel media, waaronder Het Parool, berichtten hierover.
  • Breng de noodzaak van een fossielvrij ING ook bij het compliance office onder de aandacht. Volgens eigen zeggen is dat dé afdeling voor het “waarborgen van integriteit en veiligheid voor al onze klanten, onze medewerkers en de maatschappij in het algemeen.” Dit is hun e-mailadres: chief.compliance.officer@ing.com

Hebt u vragen aan ons?

Wij kunnen ons voorstellen dat we u, ondanks onze eerdere acties, toch een beetje overvallen met onze vraag aan u. Wilt u met ons in vertrouwen praten, dan kan dat natuurlijk. Wij zijn hele gewone mensen die zich op grond van de wetenschap ernstig zorgen maken over de gevolgen van de klimaatcrisis. U kunt ons bereiken via door ons een berichtje te sturen (zie onderaan de pagina).

Download flyer

Stuur een berichtje

Heb jij een vraag of wil je ons steunen?

    Reach us

    top